Oletko huomannut tympääntyneesi räntäsateeseen tai suvivirteen? Kaipaatko uusia kokemuksia tai irtiottoa totutuista kuvioista? Älä jää suotta tuleen (tai lumeen) makaamaan. Ulkomaille lähtö voi avata sinulle oven täysin uudenlaiseen elämään.
Ulkomaille muuttamisen suurin este on yleensä raha. Harvalla on takataskussaan suurta tai pientä omaisuutta, jonka turvin voi heittäytyä reissaamaan maailmaa ympäri tai köllöttelemään mukavasti palmun alla. Sopivan työpaikan avulla voit kuitenkin toteuttaa unelmasi ulkomailla asumisesta.
Annamme sinulle tässä artikkelissa sinulle erilaisia vinkkejä, joiden avulla voit hankkia työpaikan ulkomailla tai löytää etätyön, joka mahdollistaa ulkomailla asumisen. Lue neuvomme ja varaa sitten menolippu haaveittesi maahan.
Suomalaiset ovat ulkomailla hyvässä huudossa
Ensi alkuun hieman hyviä uutisia: suomalaisilla on verrattain hyvät mahdollisuudet saada töitä ulkomailta. Vaikka kieliryhmämme on pikkuruinen ja maanmiehiämme on moniin muihin valtioihin nähden vähän, on suomalaisilla hihassaan paljon kansainvälisillä työmarkkinoilla arvostettuja valtteja.
Ensinnäkin: jos työnkuvassa edellytetään suomen kielen taitoa, et taatusti joudu kilpailemaan paikasta tuhansien ihmisten kanssa. Usein parhaat ”jokamiehentyöpaikat” ulkomailla ovat sidonnaisia kielitaitoon.
Eksoottisen suomen kielen lisäksi suurin osa suomalaisista taitaa myös englannin kielen ja moni kaupan päälle vielä ruotsinkin. Hyvällä englannillakin nimittäin pärjää jo pitkälle – etenkin, jos osaamista tai koulutusta on kertynyt joltain tietyltä ammattialalta.
Kielitaidon lisäksi suomalaisilla on ulkomailla hyvä maine. Monissa maissa Suomi tiedetään koulutuksen huippumaana, jossa kaikilla kansalaisilla on hyvä yleissivistys ja keskimääräistä paremmat taidot esimerkiksi matematiikassa. Suomalaisia pidetään myös yleisesti ahkerina ja tunnollisina työntekijöinä.
Miksi lähteä ulkomaille töihin?
Ulkomailla asumisesta on paljon hyötyä, päätyipä sitten asumaan toiseen maahan pysyvästi tai palaamaan jossain vaiheessa takaisin kotimaahan. Vain ani harva ulkomaille lähtijä kiroaa palatessaan reissunsa täydelliseksi ajanhukaksi. Mitä kaikkea ulkomailla vietetystä ajasta sitten jää käteen?
1. Kielitaitosi kohenee
Joudut ulkomailla väistämättä kommunikoimaan ihmisten kanssa jollain muulla kuin äidinkielelläsi – siitäkin huolimatta, että asuisit suomalaisyhteisössä ja työskentelisit suomalaisessa firmassa. Yleensä ainakin englannin kielen taito kohenee, ja parhaassa tapauksessa voit kaupan päälle oppia aivan uusiakin kieliä.
Jos ulkomaille lähtösi motivaationa on kielen opiskelu, kannattaa kohdemassa pysytellä paikallisten ihmisen seurassa. Kokonaisvaltainen kielikylpy on erittäin tehokas keino kehittää sanavarastoa ja suullisia kielitaitoja.
2. Saat arvokasta elämänkokemusta
Sanonnan mukaan ihmiset eivät kuolinvuoteellaan kadu tekemiään asioita vaan asioita, jotka jäivät tekemättä. Jos Suomessa asuminen kismittää vuodesta toiseen, asialle kannattaa taatusti tehdä jotain.
Töiden hakeminen ulkomailta ei ole aina helppoa, ja kulttuurierot kielimuureineen saattavat olla joskus rasittavia. Suomen turvaverkostoon tottuneelle ulkomaalla pärjääminen voi tuntua haastavalta.
Mahdollisista vaikeuksista huolimatta ihmiset tuppaavat kertomaan ulkomaanmuistoistaan yleensä positiiviseen sävyyn. Vaikka aidan toiselta puolelta ei löytyisi Onnelaa, reissulta palaa taatusti monta tarinaa ja kokemusta rikkaampana.
3. Tapaat uusia ihmisiä
Kun lähdet ulkomaille töihin, tulet taatusti saamaan liudan uusia kansainvälisiä ystäviä. Pelkällä ulkomaanmatkalla tai reppureissulla on paljon vaikeampaa solmia kestäviä ihmissuhteita, vaikka Facebook-kavereiden lista pitenisikin.
Eri ympäristössä kasvaneisiin ihmisiin tutustuminen avartaa kummasti omaa maailmankatsomusta. Kansainväliset kontaktit voivat auttaa sinua myös etenemään urallasi.
Mitä töitä on helppo saada ulkomailta?
Työnhaun helppous riippuu luonnollisestikin sinusta itsestäsi, olipa haettavana oleva työpaikka Suomessa tai jossain muualla. Koulutus, tutkinnot ja työkokemus auttavat työnhakijaa aina.
Vaikka sinulla ei olisi mitään erityisosaamista tai pätevyyttä, voit silti löytää paljon mahdollisuuksia ulkomailla työllistymiseen. Jos haluat vain kokeilla ulkomailla asumista ja ansaita rahaa perustoimeentuloon, ovat tällaiset työpaikat hyvä valinta. Ilman erityistä koulutusta voit tehdä töitä esimerkiksi kahviloissa, ravintoloissa, hotelleissa ja monissa maatalousalan töissä. Miltä kuulostaisi työpesti viinitilalla Italiassa tai strutsien paimentaminen Australiassa?
Ilman koulutusta haettavat työt vaihtelevat maakohtaisesti hyvinkin paljon. Esimerkiksi Espanjan aurinkorannikolla ja Thaimaassa on paljon suomen kielen taitoa vaativia asiakaspalvelutöitä, joista maksetaan maan hintatasoon nähden melko kohtuullista palkkaa. Jos kuitenkin mielit vaikkapa Uuteen-Seelantiin tai Etelä-Amerikkaan, on tällaisia suomalaisille räätälöityjä paikkoja huomattavasti vaikeampaa löytää.
Työnhaku ulkomailta ammattilaisena
Jos olet hankkinut jonkin alan koulutusta tai työkokemusta, ovat työnhakumahdollisuutesi luonnollisestikin laajempia. Tällöin sinun on mahdollista työllistyä esimerkiksi suomalaiseen yritykseen, jolla on toimintaa myös ulkomailla. Ulkomaille lähdöstä haaveilevalle tämä onkin ehdottomasti riskittömin ja helpoin tapa.
Mikään ei kuitenkaan estä sinua hakemasta töihin myös ulkomaisiin yrityksiin. Monissa maissa paikallisen kielen osaaminen voi olla työllistymisen kynnyskysymys, mutta ei aina. Esimerkiksi Suomessa on valtava määrä ulkomaalaisia IT-alan työntekijöitä, jotka eivät osaa lainkaan suomea.
Kannattaako työpaikka etsiä vasta paikan päällä vai ennen lähtöä?
Ulkomaille lähtiessä olisi tietenkin ideaalia, että työpaikka odottaisi määränpäässä jo valmiina. Näin ainakin siinä tilanteessa, että sinulla ei ole varaa lekotella kohteessa tyhjän panttina kovin pitkää aikaa.
Mikään ei estä hakemasta työpaikkaa jo Suomesta käsin. Tälläkin hetkellä netistä löytyy lukuisia suomalaisille avoimia työpaikkoja eri puolilla maailmaa. Näihin paikkoihin haastattelut tehdään yleensä Skypen välityksellä, ja usein myös työsopimus (jonkinlaisella koeajalla) voidaan kirjoittaa jo kotimaassa. Monet yritykset myös tarjoavat tukea uuden asunnon etsimisessä sekä parhaassa tapauksessa maksavat myös lentolippusi. Näin toimitaan ainakin monissa Espanjan aurinkorannikon suomalaisia rekrytoivassa yrityksessä.
Monet matalan kynnykset työpaikat ovat kuitenkin haettavissa vasta paikan päällä. Jos siis aikeissasi on esimerkiksi etsiä töitä esimerkiksi hotellista tai kahvilasta, kannattaa etsiminen aloittaa vasta määränpäähän saavuttuasi. Jonkinlaista taustatyötä on toki hyvä tehdä, mutta yleensä näissä töissä papereita tärkeämpää on oma persoona ja olemus.
Etätyön teko ulkomailta Suomeen
Jos päämääränäsi on ensisijaisesti muutto ulkomaille eikä työnsaanti ulkomaisesta yrityksestä, kannattaa harkita etätyömahdollisuutta. Internetin aikakaudella yhä useampaa työtä voi tehdä myös muualta kuin firman omasta konttorista käsin. Suomalainen palkkataso on kansainvälisesti mitattuna hyvä matalapalkkaisemmassakin työssä. Jos siis pystyt saamaan tilisi Suomesta, voit elää monessa maassa keskimääräistä leveämmin.
Etätöitä voi tehdä monessa eri ammatissa. Tyypillisimpiä etä- tai freelance-pohjalta tehtäviä töitä ovat kirjoittaminen, koodaus, graafinen suunnittelu ja monet muut tietokoneella tehtävät työt.
Miten hakea töitä ulkomailta?
Jos aiot hakea töitä ulkomailta jo kotimaasta käsin, kannattaa avoimien työpaikkojen hakemisessa käyttää luovuutta. Työpaikkoja on tarjolla sekä kansainvälisillä että maakohtaisilla rekrytointisivuilla, ja lisäksi monet yritykset ilmoittavat avoimista paikoista itse joko omilla sivuillaan tai sosiaalisessa mediassa.
Esimerkkejä kansainvälisistä työnhakusivustoista:
Indeed.com
EURES-portaali
Eurojobs.com
Europages.fi
Multilingual Jobs
Avoimia paikkoja voi hakea myös googlaamalla. Kokeile erilaisia sanayhdistelmiä, joissa esiintyy haluamasi työ, maa ja sana ”Finnish”. Näin saatat löytää esimerkiksi suomalaisille tarkoitettuja asiakaspalvelutöitä.
Muista päivittää CV:si englanniksi ja lähesty työpaikkoja mahdollisimman personoidulla hakemuksella. Massapostitukselta vaikuttavat lähestymisyritykset harvoin vakuuttavat työnantajia.
Töihin ulkomaille – verotus ja sosiaaliturva
Jos haaveissasi siintää jokin Euroopan Unioniin kuuluva maa, onneksi olkoon. Ulkomaillemuutto ja työnhakuun liittyvät ruljanssit hoituvat EU-maiden sisällä suhteellisen vaivattomasti.
EU-kansalaiset voivat tehdä töitä ilman erillistä työlupaa kaikissa EU-maissa sekä lisäksi Norjassa, Sveitsissä, Islannissa ja Liechtensteinissa. Voit myös perustaa näihin maihin yrityksen. Jos työskentelet tai toimit yrittäjänä jossain EU-maassa, sinulla on myös oikeus oleskella siellä niin kauan kuin tarve vaatii.
EU:n ulkopuolella työpaikan saamiseen saatetaan vaatia työlupa tai työviisumi. Ennen Suomesta lähtöä kannattaa viralliset dokumentit hoitaa kuntoon hyvissä ajoin. Lisää tietoa löytyy vaikkapa kohdemaan lähetystön nettisivuilta.
Ulkomailla työskentelevä maksaa yleensä verot kohdemaahan. EU:n sisällä veroasiat on luonnollisestikin helpompaa hoitaa, mutta yleensä asiat sumpliintuvat kuntoon pienellä paperityöllä missä päin maailmaa tahansa. Lisätietoa löytyy verottajan nettisivulta sekä lähetystöistä.
Tukea työnhakuun ulkomaille
Jos haet töihin EU-maahan ja olet ollut ainakin kuukauden ajan työtön, voit saada Suomesta työttömyysturvaa kolmen kuukauden ajan töitä etsiessäsi. Voit myös saada tukea työnhakumatkan matkustus- ja yöpymiskuluihin. Lisätietoa löytyy TE-keskuksesta.
Tuumasta toimeen!
Ulkomaille lähtö on upea tilaisuus avartaa omaa maailmankatsomusta ja hankkia uusia kokemuksia. Haaveiden toteuttaminen kannattaa – vaikka ruoho osoittautuisikin vihreämmäksi aidan sisäpuolella, voit silti palata kotiin useita muistoja rikkaampana.