Sijoittamisen aloittaminen

Haluaisitko ansaita rahoillasi lisää rahaa? Älä siinä tapauksessa jätä niitä makaamaan pankkitilille. On aivan sama, onko ylimääräistä rahaa iso vai pieni summa – jos et sijoita sitä, ei se myöskään tuota mitään.

Sijoittamisen aloittaminen tyssääntyy usein tuttuihin syihin: sijoittaminen koetaan hankalaksi ja riskialttiiksi ja pörssikurssit mahdottomaksi hepreaksi. Et kuitenkaan tarvitse taloustieteen tutkintoa saadaksesi pääomasi tuottamaan. Kerromme sinulle tässä artikkelissa kootut vinkit, joiden avulla voit aloittaa sijoittamisen vaikka tänään.

Miksi sijoittaminen kannattaa?

Säästäminen on fiksu keino pitää huolta omasta taloudesta. Pitkällä tähtäimellä aika tulee kuitenkin olemaan säästöjesi pahin vihollinen, sillä rahoillesi maksettava korko on tällä hetkellä nollatasoa. Samaan aikaan hinnat jatkavat inflaation myötä nousuaan.

Järkevällä sijoitusstrategialla voit kuitenkin pistää eurosi poikimaan lisää euroja. Ja mikä parasta, nämä lisäeurot tulevat myös poikimaan lisää euroja. Juuri tämä korkoa korolle -lumipalloilmiö tekee pitkän tähtäimen sijoittamisesta tuottavaa.

Paras aika sijoittaa on nyt

Milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa? Vaikka oikea vastaus on eilen, ei tänäänkään ole liian myöhäistä.

Käytännössä oikea aika sijoittamiseen on silloin, kun taloutesi on saavuttanut vakaan pohjan. Kuten jo aikaisemmin totesimme, et tarvitse jättimäistä omaisuutta tai huipputuloja. Toki niistäkään ei ole haittaa, mutta tärkeintä on, että pystyt siirtämään sivuun edes pieniä summia aidosti ylimääräistä rahaa.

Sijoittaminen on järkevää silloin kun tiedät, ettet tule tarvitsemaan sijoittamaasi pääomaa lyhyellä aikavälillä. Jos joudut pesukoneen hajotessa rahastamaan sijoituksesi huonolla kurssihetkellä, saatat tehdä isojakin tappioita. Historia osoittaa, että aika on sijoittajan puolella. Kurssit tulevat taatusti ajoittain nousemaan ja laskemaan, mutta pitkällä tähtäimellä sijoitukset tuppaavat silti jäämään plussan puolelle.

Sijoittamiseen ei tarvita isoa pääomaa

Moni ajattelee, että sijoittaminen on vain rikkaiden ihmisten puuhaa. Todellisuudessa sekä pieni- että isotuloiset ihmiset hyötyvät sijoittamisesta yhtä paljon. Jos sijoittamista ei pysty aloittamaan suurella alkupääomalla, voit aivan yhtä hyvin sijoittaa pieniä summia kuukausittain. Tuottoisan sijoittamisen tärkein tekijä on nimittäin aika.

Väitteen voi todentaa netistä löytyvien laskureiden avulla. Jos esimerkiksi sijoitat kuukausittain 150 euron summan 6 prosentin vuosituoton tuovaan kohteeseen, on sinulla 10 vuoden päästä kasassa lähes 25 000 euroa. Jos olisit makuuttanut kyseistä summaa säästötilillä, olisit lähes 7 000 euroa köyhempi.

Vaikutus kasvaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa sijoittamisen aloittaa. Jos aloitat 20-vuotiaana siirtämään samaiseen sijoituskohteeseen kuukausittain sivuun 50 euroa, on sinulla eläkeiässä kasassa jo 100 000 euron potti.

Mihin kannattaa sijoittaa vuonna 2023?

Osakkeet, rahastot, bondit… Mihin minun kannattaa juuri nyt sijoittaa? Valitettavasti yleispäteviä neuvoja parhaista sijoituskohteista on mahdotonta antaa, sillä sijoituskohteen valinta on monen asian summa.

Oikean kohteen valintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • Aikahorisontti: kuinka pitkäaikaisen sijoituksen voit tehdä?
  • Riskiprofiili: kestätkö ajatusta sijoituksesi menettämisestä, vai haluatko sijoittaa mahdollisimman varmaan kohteeseen?
  • Tuotto-odotus: kuinka isoa tuottoa voit havitella, jos huomioit myös kaksi edellistä kysymystä?
  • Kulut: ovatko sijoituskohteesi kulut sopivat?

Digitaalisuuden myötä sijoittaminen on tullut käytännössä kaikkien ulottuville. Ennen vanhaan osa sijoituskohteista oli vain suursijoittajien ulottuvilla, mutta internetin ja mobiilisovellusten avulla voivat toimitusjohtaja ja hänelle lounasta tuova ruokalähetti tehdä kauppaa samoilla kohteilla.

Nykyään aloittavan sijoittajan ongelmana onkin kohteiden vähyyden sijasta niiden paljous. Avaamme seuraavissa kappaleissa muutamia yleisimpiä sijoituskohteita ja niiden erityispiirteitä.

Osakkeet

Osakesijoittaminen kurssi

Sana ”sijoittaminen” tuo monelle mieleen osakkeet. Osakkeet ovat käytännössä yhtiön julkiseen kaupankäyntiin listattuja osuuksia, ja näiden osakkeiden markkina-arvo määräytyy pörssissä. Osakkeet ovat melko riskialtis sijoituskohde – jos yhtiö menee konkurssiin, saatat menettää kaikki siihen sijoittamasi varat.

Vaikka osakkeissa on riskinsä, ovat ne silti parhaimmillaan erittäin tuottoisa sijoituskohde. Osakkeet tuottavat sijoittajille hyvin erityisesti pitkällä aikavälillä, mutta lyhyellä aikavälillä niiden arvo saattaa heilahdella rajustikin.

Osakkeet voivat antaa tuottoa kahdella eri tavalla. Jos osakkeesi arvo nousee pörssissä, kasvaa pääomasi. Voit myös ansaita kerran vuodessa maksettavaa osinkotuottoa yhtiön tekemistä voitoista.

Osakesijoittaminen sopii ihmiselle, joka on valmis tekemään pitkäaikaisen sijoituksen sekä kestää riskinottoa. Yksittäisiin osakkeisiin sijoittavan on hyvä perehtyä yritysten toimintaan ja seurata pörssiä aktiivisesti.

Miten osakkeisiin voi sijoittaa?

Pörssiosakkeisiin sijoittamiseen tarvitsee arvo-osuustilin, jonka voi hankkia pankista tai esimerkiksi Nordnet-arvopaperinvälittäjältä. Listaamattomia osakkeita voi ostaa suoraan osakkeiden myyjältä tai ulkopuolisille sijoittajille suunnatusta osakeannista. Lue lisää osakevälittäjän valinnasta täältä.

Rahastot

Rahastosijoittaminen tarkoittaa sijoitusyhtiöiden tai pankkien tarjoamia tuotteita, joiden avulla sijoittaja voi hajauttaa sijoitustaan moneen eri kohteeseen. Kohteet voivat olla osakkeita, korkoinstrumentteja tai niiden yhdistelmiä.

Sijoitusrahastot ovat erityisesti piensijoittajien suosiossa, sillä rahasto-osuuksien avulla sijoittaja voi päästä välillisesti monen eri yhtiön omistajaksi. Tällä tavoin sijoituksen riski pienenee huomattavasti verrattuna siihen, että sijoittaja kiinnittäisi kaikki rahansa yhteen tai muutamaan kohteeseen.

ETF-rahastot

ETF eli Exchange Traded Fund on rahasto, jolla käydään osakkeiden tapaan kauppaa pörssissä. Lähes kaikki ETF:t seuraavat jotain indeksiä. Nämä indeksit saattavat koostua osakkeista, velkakirjoista tai kullan tapaisista hyödykkeistä. ETF-rahastot ovat tavallisia rahastoja kustannustehokkaampia.

Rahastot sopivat sijoittajalle, joka haluaa päästä sijoittamisessa helpolla eikä halua ottaa liian suuria riskejä. Rahastoihin voi sijoittaa suuremman summan kerralla tai kasvattaa sijoitusta esimerkiksi kuukausisäästösopimuksella.

Miten rahastoihin voi sijoittaa?

Rahasto-osuuksia voi ostaa pankeilta tai sijoituspalveluyrityksiltä.

Joukkovelkakirjat

Velkakirjoihin sijoittaminen perustuu tuottoon, jonka velkoja saa velalliselta perittävästä korosta. Joukkovelkakirjalainat eli bondit ovat lainoja, jotka on jaettu useaan pienempään osuuteen. Sellaisen voi laskea liikkeelle esimerkiksi valtio tai yhtiö, joka haluaa lainata rahaa. Yleensä joukkovelkakirjoihin sijoittaminen tuo kiinteää ja tasaista tuottoa velkakirjassa määritellylle ajalle. Velkakirjoilla voidaan myös käydä kauppaa osakkeiden tapaan. Jos yhtiö menee konkurssiin, voi velkakirjaan sijoittanut menettää koko pääomansa.

Miten joukkovelkakirjoihin voi sijoittaa?

Joukkovelkakirjalainoihin voi sijoittaa ostamalla niitä joko pankin tai välittäjän kautta. Bondeihin voi sijoittaa myös ostamalla osuuksia rahastoista, jotka sijoittavat suureen määrään erilaisia bondeja.

Hyödykkeet

Kuvassa kasa kultaharkkoja

Hyödykkeisiin on sijoitettu kautta aikojen, ja tavalliselle sijoittajalle niistä tutuin lienee kulta. Muita sijoittamiseen käytettyjä hyödykkeitä ovat esimerkiksi hopea, platina, öljy, hiili ja maataloustuotteet. Suurin osa hyödykkeisiin sijoittamisesta tapahtuu niihin erikoistuneissa pörsseissä futuurisopimuksilla.

Miten hyödykkeisiin voi sijoittaa?

Tavallinen sijoittaja voi sijoittaa hyödykkeisiin ETF-rahastojen kautta. Jos haluat sijoittaa kultaan, voi sitä ostaa erityisiltä kultavälittäjiltä.

Valuutta

Valuuttakaupan idea on vaihtaa yhtä valuuttaa toista vastaan. Valuuttakauppa oli aikaisemmin vain jättimäisiä pääomia käyttävien pankkien ja suuryritysten hallinnassa, mutta nykyään myös tavalliset piensijoittajat pääsevät valuuttakauppaan käsiksi erilaisten kaupankäyntialustojen kautta. Valuuttakauppa on monista muista sijoitusmuodoista poiketen nopeaa ja jyrkästi vaihtelevaa.

Valuuttakauppaa tehdessä sijoittajan on pystyttävä analysoimaan ja ennustamaan valuuttakurssien nousuja ja laskuja. Valuuttakauppaan sisältyy suurten voittomahdollisuuksien lisäksi erittäin suuria riskejä.

Miten valuuttakauppaan voi sijoittaa?

Valuuttakauppaan voi sijoittaa käyttämällä siihen erikoistunutta CFD-välittäjää, esim. Plus500, AvaTrade tai eToro.

Vertaislainat

Vertaislainan avulla sijoittaja voi kokeilla pankkina toimimista. Vertaislainapalvelujen avulla lainanhakijat voivat löytää yksityishenkilöitä, jotka ovat valmiita antamaan heille lainaa korkotuottoa vastaan. Käytännössä lainanantaja ei kuitenkaan rahoita yksittäisen lainanhakijan lainaa, vaan sijoitus hajautetaan automaattisesti useaan eri riskiluokan vertaislainaan.

Miten vertaislainoihin voi sijoittaa?

Vertaislainoihin voi sijoittaa monen eri vertaislainapalvelun kautta. Paras palvelu sijoittaa vertaislainoihin on Bondora.

Kiinteistösijoittaminen

Kiinteistösijoittaminen on monelle tuttu sijoitusmuoto oman asunnon omistamisen kautta. Kiinteistösijoittamiseen tarvitaan usein suuri aloituspääoma, eikä sijoituksesta ole aina helppoa päästä nopeasti eroon. Parhaimmillaan kiinteistöihin sijoittaja saa kuitenkin vakaata kassavirtaa sekä suojan inflaatiota vastaan.

Miten kiinteistöihin voi sijoittaa?

Perinteisen asuntojen, kiinteistöjen tai maapohjan ostamisen lisäksi voit sijoittaa kiinteistökauppaan pankkien tai välittäjien myymien rahastojen avulla.