Sijoittamisen aloittaminen – Parhaat vinkit

Jos olet miettinyt aloittavasi sijoittamisen, niin olet tullut oikeaan paikkaan. Tällä sivulla kerron sinulle omasta mielestäni parhaat vaihtoehdot aloittaa sijoittaminen ja vaurastuminen. Aluksi minun täytyy todeta, että nämä eivät ole sijoitusvinkkejä, koska minulla ei ole lupa antaa sellaisia ja suosittelen aina tekemään itse omat tutkimukset ja johtopäätökset asioista. Tulen kertomaan omia kokemuksiani sijoittajana ja omia ajatuksia sijoittamiseen liittyen, eli näitä ei pidä ymmärtää sijoitusneuvoina.

Ennen kuin mennään itse asiaan, niin minun lienee syytä hieman kertoa itsestäni sijoittajana. Oma sijoitustaustani yltää noin 10 vuoden taakse, jolloin olin parikymmpinen nuori miehen alku. Ensimmäiset sijoituskohteeni oli opiskelu. Tässä matkan varrella olen käyttänyt yli 20 000 euroa oman osaamiseni kehittämiseen ja se on ollut paras sijoituspäätökseni tähän mennessä. Olen todella iloinen, että juuri sinä luet tätä kirjoitusta ja olet halukas opiskelemaan ja oppimaan lisää!

Pelkkään opiskeluun sijoittaminen ei ole jäänyt, vaan olen sijoittanut kaikkiin eri omaisuuslajeihin, joista kerron kohta lisää. Sijoitussalkussani on tällä hetkellä reilu kymmenen sijoitusasuntoa, olen mukana muutamassa eri liiketoiminnassa sekä omistan osakkeita, arvometalleja ja kryptovaluuttoja. Näiden alkupuheiden jälkeen mennään suoraan asiaan.

Mihin kannattaa sijoittaa (eri omaisuuslajit)?

Osakesijoittaminen kurssi

Mihin sijoittaa nyt tai mihin kannattaa sijoittaa ovat kysymyksiä, joita aloittelevat sijoittajat usein kysyvät. Ehkä näitäkin oleellisempi kysymys on: mihin kaikkeen voidaan sijoittaa? Esittelen seuraavaksi lyhyesti neljä eri sijoituslajia ja miksi olen sijoittanut niihin.

Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittaminen on usein vakaa ja erittäin tuottava sijoitusmuoto, jos sijoituksen osaa hankkia oikeasta paikasta. Se minkä takia sijoitusasuntoja ostamalla voi saada todella korkeaa tuottoa johtuu siitä, että ostettavaa asuntoa vastaan saadaan usein paljon lainaa.

Parhaimmillaan arvokkaan asunnon voi ostaa muutaman tonnin omalla rahalla ja seuraavan 20 vuoden aikana vuokralainen tai vuokralaiset maksavat sinun asuntolainasi pankille ja sen lisäksi koko tämän ajan olet saanut vielä kassavirtaa asunnostasi joka kuukausi.

Tottakai riskejäkin on, niin kuin kaikessa sijoittamisessa. Suurimmat haasteet minun mielestäni liittyvät kuitenkin rahoituksen hankkimiseen, eli neuvottelutaitoihin pankissa. Jos saat neuvoteltua itsellesi paljon lainaa, niin silloin sijoitusasuntojen hankinta on helppoa.

Arvopaperit, eli osakkeet

Osakesijoittaminen on varmasti kaikkein suosituin sijoittamisen muoto, koska se on todella helppoa ja nopeaa aloittaa. Itse suosittelen aloittamaan osakesijoittamisen mahdollisimman nopeasti, koska se ei vaadi paljoa pääomaa ja siinä pääsee harjoittelemaan sijoittamista käytännössä. Itse asiassa osakemarkkinaan voi sijoittaa edullisimmillaan 15 eurolla kuukaudessa. Tämä raha löytyy varmasti kaikilta, jotka haluavat aloittaa sijoittamisen.

Arvopapereihin ei kannata koskaan sijoittaa velkarahalla, vaan pelkästään sellaisella rahalla, joka sinulla on varaa hävitä, jos kaikkein ikävin tilanne pääsee osumaan kohdalle.

Arvometallit

Kuvassa kasa kultaharkkoja

Tämä kuulostaa rehellisesti sanottuna tylsältä ja usein varsinkin kulta ja hopea tuovat tasapainoa sijoitussalkkuun, koska ne pitävät hyvin arvonsa ja vaikeina talouden aikoina niiden arvo on nousussa. Tämän takia sijoitussalkkuun kannattaa jossain vaiheessa hankkia arvometalleja. Tätä omaisuuslajia kannattaa pitää itsellään aina fyysisessä muodossa, eli esimerkiksi kultalaattoina tai -kolikoina. Kultaa on myyty moninkertainen määrä paperilla (sopimuksina) ja silloin, kun kullan arvo tulee nousemaan, niin kaikille ei riitä fyysistä kultaa, joten omistamalla sitä konkreettisesti voit varmistaa, että sinulla on oikeasti sitä itselläsi.

Hyödykkeet ja raaka-aineet

Hyödykkeisiin ja raaka-aineisiin kuuluvat esimerkiksi öljy, kahvi, kupari, puuvilla ja muut vastaavat tuotteet. Tämäkin kuulostaa aika tylsältä aiheelta osakesijoittamiseen verrattuna, mutta jos tiedät jostain raaka-aineesta tai hyödykkeestä enemmän, niin silloin se voi olla hyvä sijoituskohde. Hajauttaminen on kaikessa sijoittamisessa tärkeää ja esimerkiksi täältä löydät hyviä hyödykkeisiin ja raaka-aineisiin sijoittavia ETF-rahastoja, joihin pääsee mukaan pienellä summalla.

Liiketoiminta

Yksi omaisuuslaji, mitä ei ehkä aina tule ajatelleeksi on liiketoiminta. Se voi olla joko oma liiketoiminta, johon sijoitat jatkuvasti omaa aikaasi tai se voi olla myös joku muu listaamaton yritys, johon sijoitat joko pääomaa tai omaa osaamistasi ja saat sitä vastaan yrityksestä osuuden.

Tätä kannattaa miettiä myös vaihtoehtona, jos sinulla on jotain osaamista, mitä jokin yritys voisi tarvita. Omistamalla kymmenestä yrityksestä 10 %, niin se olisi sama asia kuin omistaisit yhden yrityksen kokonaan, tosin sillä erolla että riskiä on hajautettu enemmän.

Parhaat sijoituskohteet

Mihin kannattaa sijoittaa nyt tai mitkä ovat parhaat osakkeet nyt ovat kysymyksiä, jotka sinua varmasti kiinnostavat. Tähän ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä vastausta ja muista, että nämä eivät ole sijoitusneuvoja vaan minun omia ajatuksiani. Tulen kertomaan seuraavaksi ajatuksiani, miten näen tällä hetkellä maailman tilanteen sijoittamisen valossa. Kerron aluksi muista sijoitusmuodoista, jonka jälkeen oma kappale on varattu osakesijoittamiselle.

Arviointi, mitkä ovat parhaat sijoituskohteet

Kun etsii tietoa maailman tilanteesta ja kuuntelee menestyneitä sijoittajia, niin heidän mukaan olemme menossa kohti suurta talousromahdusta. Tämä tietysti säikäyttää ensin, mutta mikä siinä on kaikkein parasta? Romahdusten aikana tehdää kaikkein isoimmat voitot. Kuulostaa hassulta, koska usein kuulee, että romahduksen aikana hävitään kaikki rahat. Valitettavasti monet, jotka eivät ole opiskelleet sijoittamista kovin paljoa, tulevat häviämään rahaa, mutta taitavat ja fiksut sijoittajat tulevat tekemään paljon rahaa. Eli juuri nyt on oikein mainio aika aloittaa sijoittaminen.

Tässä muutama sijoituskohde, johon itse sijoitan tällä hetkellä ja lyhyet perustelut, miksi teen niin.

Liiketoiminta. Uskon itse, että minulla on paljon osaamista, josta monet ovat valmiita maksamaan ja sen takia olen todella intohimoisesti mukana liiketoiminnoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että minulla on pari omaa yritystä ja pyrin niiden avulla tekemään suurempaa voittoa kuin mitä pystyisin tekemään esimerkiksi osakemarkkinassa tällä hetkellä.

Asuntosijoittaminen. Minulla on omistuksessa useita sijoitusasuntoja ja miksi pidän niitä hyvinä sijoituskohteina, niin olen saanut niihin hyvin pankkilainaa, eli oma pääomani niissä on aika pieni. Sen lisäksi saan niistä joka kuukausi kassavirtaa (vuokra), jonka voin sijoittaa uudelleen johonkin toiseen sijoituskohteeseen.

Arvometallit. Koska uskon, että tulevaisuudessa on tulossa suuri romahdus, niin olen päättänyt varautua siihen hankkimalla fyysistä kultaa. Maailman tunnetuimmat arvometallien analysoijat ovat arvioineet, että kullan arvo voi nousta jopa 10-20 kertaiseksi seuraavan suuren romahduksen myötä. Tämä on tietenkin vain arvailua, mutta itse uskon jollain tasolla tähän.

Kryptovaluutat. Tämä on uusin sijoitusmuotoni ja varsinkin juuri nyt (syksy 2019) on hyvä hetki ostaa kryptovaluuttoja, koska niiden arvostus on todella alhaalla. Samaan aikaan suuret instituutionaaliset sijoittajat ostavat isoja eriä kryptovaluuttoja ”tiskin alta”, eikä se näy näissä kryptopörsseissä. Tämä tarkoittaa sitä, että sillä on enemmän kysyntää kuin miltä tällä hetkellä voi nähdä. Kryptoihin kannattaa laittaa vain pieni osa sijoitettavasta pääomasta, jos haluat tehdä tätä pitkäjänteisesti, eikä pelaamalla uhkapeliä. Muista siis sijoittaa vain se raha, jonka olet valmis häviämään kokonaan. Jos haluat alkuun kryptosijoittamisessa katso tästä parhaat Bitcoin-lompakot.

Kuinka aloittaa osakesijoittaminen?

Äsken en maininnut vielä mitään osakesijoittamisesta, mutta tässä kappaleessa tulen vetämään yhteen hieman aiempia ajatuksiani. Osakemarkkina on mennyt kovaa vauhtia ylöspäin jo monta vuotta. Kun sijoitat osakkeisiin, indekseihin tai osakerahastoihin, niin kannattaa olla hereillä. Nousu ei varmasti jatku loputtomiin ja rahat kannattaa kotiuttaa mieluummin kurssien ollessa mahdollisimman ylhäällä kuin silloin, kun ne ovat jo ehtineet tulla alas.

Pari vinkkiä osakesijoittamiseen, jotka olen oppinut minua viisaammilta.

  1. ”Älä tartu tippuvaan puukkoon”. Eli tämä tarkoittaa sitä, että jos kurssi on menossa jatkuvasti alaspäin, niin älä osta silloin. Vaikka sijoituskohteen hinta olisi miten alhaalla tahansa, niin ei kannata ostaa silloin kun sen suunta on vielä alaspäin. Kun kurssi on kääntynyt nousuun, niin silloin on paras aika ostaa.
  2. Milloin kannattaa myydä? Jälkeenpäin on helppo määrittää milloin olisi ollut paras hetki myydä, mutta sitä on vaikea tehdä etukäteen. Tähän helppo ratkaisu on se, että tee itsellesi suunnitelma ennakkoon. Päätä millä hintaa myyt sijoituksesi, kun sen arvo on sinulle riittävän korkea tai vastaavasti milloin luovut siitä, jos sen arvo tippuu. Muista, että paras sijoittaja ei ole se, joka tekee eniten rahaa nousumarkkinassa, vaan se joka häviää vähiten laskumarkkinassa.
  3. Oppirahat on maksettava. Kaikessa uuden oppimisessa menee aikaa ja usein myös siihen liittyy oppirahojen maksua. Alkuun ei pysty huomioimaan kaikkea, joten virheitä tulee ja sijoittamisessa ne maksavat rahaa. Tätä ei kannata pelätä, vaan oppirahat kannattaa maksaa mieluummin pienillä summilla kuin isoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka sinulla olisi paljon rahaa sijoitettavaksi, niin älä sijoita kaikkea kerralla, aloita pienemmällä summalla ja harjoittele sijoittamista ja häviä ne pakolliset oppirahat aluksi.

Mihin osakkeisiin kannattaa sijoittaa nyt?

Taas yksi haastava kysymys vastattavaksi. Jos itse aloittaisin täysin nollasta sijoittajana, niin lähtisin varmasti sijoittamaan aluksi sellaisiin rahastoihin, joissa on mahdollisimman pienet palkkiot ja niiden sisällä hajauttaisin eri omaisuuslajeihin. Valitsisin varmasti mukaan osakerahastoja, kaivosyhtiöitä ja raaka-ainerahastoja. Lisäksi saattaisin harkita myös kiinteistöyhtiöitä ja kiinteistörahastoja.

Mihin en sijoittaisi tällä hetkellä?

Itse jättäisin tällä hetkellä korkosijoitukset (yrityslainat, bondit yms.) sekä valtioiden velkakirjat sijoitusteni ulkopuolelle. Näiden tuotto-odotus on niin matala verrattuna muihin sijoituksiin, että en itse näe niissä kovinkaan paljoa järkeä. Tämä on ainoastaan minun mielipiteeni.

Osakesijoittaminen pienellä summalla

Tiesitkö, että voit aloittaa osakesijoittamisen todella pienellä rahamäärällä? Voit aloittaa sen jopa 15 eurolla kuukaudessa. Nordnetin kautta pääset sijoittamaan useisiin eri rahastoihin vain 15 eurolla ja tässä lista muutamista rahastoista, joihin pääsee mukaan todella edullisesti:

Nordnet Superrahasto Suomi

Mitä näistä rahastoista on hyvä ymmärtää?

Otan tähän esimerkiksi Nordnetin Suomen Superrahaston, jonka esittelysivusta on otettu kuvakaappaus tähän yläpuolelle.

Rahaston kehitys kuvaaja

Tästä käyrästä näet, miten rahasto on kehittynyt eri aikavälien aikana. Voit muuttaa yläpalkista aikaväliksi esimerkiksi yhden vuoden tai 5 vuotta. Tämä on hyvä yleiskatsaus mihin suuntaan rahasto on kehittynyt. Jos se on noussut jo 5 vuotta ylämäkeen, niin kannattaa miettiä onko rahaston arvo silloin matala vai korkea? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta tällaisia kysymyksiä kannattaa miettiä ennen kuin sijoittaa rahastoon.

Salkun omaisuuslajit

Kuvaajan alapuolella on ympyräkaavio, josta näet mitä omaisuuslajeja rahasto sisältää. Suomen superrahasto sisältää lähes 100 %:sti osakkeita, mutta jos katsot esimerkiksi Handelsbanken Raaka-ainerahastoa, niin siellä näkyy muutakin kuin pelkkiä osakkeita. Tästä voi katsoa nopeasti sisältyykö rahastoon esimerkiksi joukkolainoja.

Rahaston salkun jakauma

Tästä näkymästä näet salkun 5 suurinta sijoitusta. Superrahastosta näkyy, että siellä on suuria ja tunnettuja suomalaisia yrityksiä ja vähän yli 10 % salkun sijoituksista on UPM Kymmenen osakkeita. Jos haluat sijoittaa näihin suuriin suomalaisiin yrityksiin, mutta sinulla ei ole suuria pääomia sijoittaa, niin silloin niihin voi sijoittaa rahaston kautta, jolloin kulut ovat paljon pienemmät.

Kumulatiivinen tuotto-%

Tästä näet kuinka kyseinen rahasto on tuottanut eri ajanjaksojen aikana. Alimmalla rivillä näkyy tuotto vuoden alusta, josta käytetään välillä myös lyhennettä VA. Tämä rahasto on tuottanut viimeisen vuoden aikana 8,1 % ja osakemarkkinoiden keskituotto on pitkällä aikavälillä pyöreästi sanottuna noin 10 %.

Monet sijoittajat pitävät tuon keskituoton voittamista hyvänä saavutuksena, joten siihen verrattuna tuo 8,1 %:n tuotto ei ole ollenkaan huono. Eri rahastojen tuottoja vertaamalla saat nopeasti mielikuvan, että kuinka paljon on hyvä tuotto ja mikä on vastaavasti heikon tuoton prosenttiluku.

Osto- ja myyntipalkkiot

Tästä kohdasta näet kuinka suuret rahaston palkkiot ovat. Superrahaston palkkiot ovat 0%, joka on poikkeuksellisen pieni. Jos rahaston palkkiot ovat 1 %:n luokkaa, niin silloin ne ovat hyvin maltilliset.

Minimimerkintä

Oikeassa laidassa olevasta sarakkeesta näet kuinka paljon rahaa vaaditaan, että rahastoon voi sijoittaa. Tässä tapauksessa minimimerkintä on 15 euroa ja lisämerkinnän minimi on myös 15 euroa. Minimimerkintä tarkoittaa pienintä summaa, jolla rahastoon pääsee mukaan ja lisämerkintä sitä, että kuinka paljon lisää rahaa voi minimissään sijoittaa, kun on jo aikaisemmin sijoittanut rahastoon.

Sijoituspolitiikka

Tämä on tärkeä kohta lukea huolellisesti läpi. Tässä kerrotaan mihin rahasto sijoittaa ja millä toimintatavoilla sijoituksia tehdään. Jos annat kaverillesi rahaa, että hän sijoittaisi sen sinun puolesta, niin olisit varmaan kiinnostunut tietämään mihin hän meinaa sijoittaa sinun rahasi.

Miten aloittaa sijoittaminen käytännössä?

Sijoittaminen on helponta aloittaa avaamalla sijoitustili Nordnetiin täällä. Sen jälkeen, kun olet saanut vahvistuksen ja tunnukset, niin voit siirtää rahaa omalta pankkitililtäsi Nordnetin sijoitustilille/salkkuun. Tämän jälkeen voit aloittaa sijoittamisen haluamiisi rahastoihin ja osakkeisiin.

Avaa ilmainen sijoitustili Nordnetiin

Säästäminen ja sijoittaminen

Kuinka paljon omista tuloista on järkevää sijoittaa? Unelmatilanne on se, että pystyt sijoittamaan omasta nettopalkastasi (tilille maksettava palkka) 10 % kuukausittain. Jos saat palkkaa tilillesi joka kuukausi 1800 euroa, niin unelmatilanteessa sinun kannattaisi sijoittaa 180 €/kk. Jos sinulla jää tämän lisäksi ylimääräistä rahaa, niin kannattaa laittaa siitä osa säästöön ja osa sijoitukseen.

Esimerkiksi jos sinulla jää ylimääräistä kuukaudessa 250 euroa, niin voit laittaa siitä 100 € säästöön yllättäviä kuluja varten ja laittaa 150 € sijoitukseen. Tämä on sellainen malli, jota voi käyttää, jos tulosi ovat korkeat ja menot eivät ole kasvanut vielä kovin suuriksi.

Kolmas vaihtoehto sopii esimerkiksi opiskelijalle tai jos sinulla on tilanne, että kaikki tulot menevät, eikä säästöön jää rahaa, niin voit laittaa sen 15 €/kk suoraan sijoitukseen aiemmin mainitun tyyppisiin Nordnetin rahastoihin, jolloin pääset harjoittelemaan ja opiskelemaan sijoittamista käytännössä.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli hyötyä sinulle, eikä se ainakaan säikäyttänyt sinua sijoittamiseen liittyen. Vaurauden ihmisten salaisuus on nimittäin siinä, että he pyrkivät sijoittamaan mahdollisimman suuren osan tuloistaan ja lopuksi elämään omien sijoitustensa tuotolla.