Parhaat äänikirjat

Äänikirjat ovat mukava ja vaivaton tapa viihdyttää itseään kotona, matkalla tai vaikka ulkoilessa. Äänikirjojen kuuntelu on mahdollistanut kirjojen lukemiselle täysin uuden ulottuvuuden, koska enää ei tarvitse istua paikoillaan lukemassa kirjaa, vaan samasta sisällöstä voi nauttia raikkaassa ulkoilmassa liikkuen. Toiset ihmiset eivät myös pysty lukemaan liikkuvassa autossa, koska heille tulee paha olo, mutta äänikirjoja pystyy kuuntelemaan näissäkin tilanteissa.

Tässä seuraavana on listattu parhaita palveluita, joista voit ladata äänikirjoja helposti ja alkuun saat kokeilla näitä palveluita ilmaiseksi.

Parhaat äänikirjapalvelut, kokeile ilmaiseksi!

Storytel

Storytel (14 päivän ilmainen kokeilu)

Sovellus on saatavilla iPhone- tai Android-laitteeseen, ja palvelu toimii samalla periaattella kuin esimerkiksi Spotify: Rekisteröidyttyäsi voit kuunnella ja lukea kirjoja niin paljon kuin haluat kiinteään kuukausihintaan 16,99e/kk. Voit myös ladata kirjoja offline-tilaan luettavaksi tai kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä. Storytelistä löytyy niin suomen-, ruotsin-, ja englanninkielistä kirjallisuutta, ja valikoima kasvaa jatkuvasti niin suomalaisten kuin ulkomaisten kustantajien tuotteilla.
BookBeat kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

BookBeat – kokeile 2 viikkoa ilmaiseksi

Sukella tarinoiden kiehtovaan maailmaan BookBeatin kautta! Haluatko nauttia lempikirjastasi milloin tahansa ja missä tahansa oletkin? BookBeatin avulla voit arkikiireiden ohessa kuunnella tai lukea kirjauutuuksia missä ikinä oletkin ja mitä ikinä teetkin. Halusit sitten syventyä jännittävän dekkarin syöveriin, saada inspiraatiota elämänkerroista tai oppia lisää historiasta, löytyy BookBeatista juuri sinulle mieluisaa lukemista. Voit nyt kokeilla BookBeatia maksutta 14 päivää ja tutustua loputtomaan kirjavalikoimaan! Voit päättää tilauksesi koska vain haluat.
WYPE lempilehdet yhdestä paikasta

WYPE – kokeile 1 kuukausi ilmaiseksi

Kaikki suosikkilehtesi samassa paikassa. WYPE:n avulla pääset lukemaan kaikkien Bonnierin lehtien tuoreimmat digijulkaisut. Voit lukea lehtiä verkossa tai ladata ne luettavaksi offline-tilassa, silloin kun itse haluat. Voit jakaa WYPE-tilauksesi koko perheen kanssa ja käyttää palvelua viidellä laitteella. Tarjolla on niin tiedettä, historiaa, tietotekniikkaa, kuntoilua, ravintotietoa, tee-itse-tekniikoita kuin valokuvaustakin. Saat WYPELLÄ käyttöösi kaikki Bonnierin lehdet.
  • Kaikkien lehtien rajaton lukuoikeus
  • Lue missä ja milloin tahansa
  • Koko perheen lehdet viidelle laitteelle
  • Luettavissa mm. KotiMikro, Tieteen Kuvalehti, Kunto Plus, National Geographic - Suomi ja Tieteen Kuvalehti Historia.

Elisa Kirja ääni- ja e-kirjat

Elisa Kirja palvelusta löydät maan laajimman valikoiman e-kirjoja ja äänikirjoja. Suosikkikirjasi kulkevat mukanasi puhelimessa tai tabletissa. Liittyminen on maksutonta.

 

Miksi äänikirjat ovat niin suosittuja?

Äänikirjojen avulla sinulle ei tule enää koskaan tylsää pitkillä automatkoilla, pihatöitä tehdessä tai esimerkiksi joka ikistä puuta tarkoin haistelevaa koiraa ulkoiluttaessa. Äänikirjaa voi kuunnella melkein missä vain, myös niissä tilanteissa, joissa tavallista kirjaa ei voisi lukea, koska kädet ja silmät on sidottu muihin tehtäviin. Äänikirjan avulla uutuuskirjoihin tai klassikko-opuksiin pääse tutustumaan, vaikkei kalenterissa olisi aikaa pysähtymiselle ja kirjan avaamiselle. Tämä on varmasti suurin syy äänikirjojen suosioon: myös hektiseen elämäntyyliin mahtuu hetkiä, joilloin voi laittaa kuulokkeet korville ja alkaa kuunnella kännykälleen lataamiaan äänikirjoja muun tekemisen ohella. Äänikirjat tarjoavat myös näkovammaisille, heikkonäköisille tai lukuvaikeuksista kärsiville mainion tavan nauttia kirjallisuudesta.

Äänikirjoissa on nykyään paljon valinnan varaa. Tarjolla on niin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Kiinnostaako jonkin julkkiksen omaelämäkerta, entä haluatko eroon stressistä ja huolista? Äänikirjojen kiehtovasta maailmasta löytyy niin Raamattu kuin lukematon määrä erilaisia self help -oppaita. Kaikki kaunokirjallisuuden lajitkin (proosa, draama ja runous) ovat hyvin edustettuina. Olisiko aika kuunnella jokin dekkari, vai sopisiko tunnelmaan paremmin rakkausromaani? Seikkaillako matkaromaanin parissa Afrikan poikki, vai olisiko kiinnostavaa kuulla, mitä Madventuresin jätkät ovat matkoillaan oppineet? Äänikirjoja on helppo ladata, ja äänikirjapalvelun kautta saatat saada hyviä tututumis- tai kanta-asiakastarjouksia. Lisäksi on olemassa runsaasti ilmaispalveluja ja -kirjoja. Äänikirjojen parissa tulee kuin vahingossa tutustuneeksi kokonaan uusiin kirjailijoihin ja jopa kirjallisuuden lajeihin!

Kenelle äänikirjat sopivat?

Äänikirjat sopivat ihan kaikille, sillä äänikirjojen avulla itseään voi sivistyttää ja viihdyttää silloinkin, vaikka lukemiseen ei olisi aikaa – tai kykyä. Äänikirja sopii kiireiseen elämäntyyliin, sillä äänikirjaa voi kuunnella pätkän vaikka taksissa palaverista toiseen juostessa. Äänikirjasta on kirjatoukan arkea sulostuttamaan ja vieroitusoireita helpottamaan esimerkiksi lunta luodessa, milloin ei pokkaria voi kädessä pidellä. Äänikirjoista nauttii niin pikkulapsi, joka ei vielä osaa lukea, kuin vanhuskin, jolle lukeminen ei näkökyvyn heikentymisen takia ole enää mahdollista.

Äänikirjat palvelevat myös näkövammaisia ja muita, joille lukeminen syystä tai toisesta tuottaa vaikeuksia. Näkövammaisille suunnatun Celia-kirjaston kokoelmissa on kymmeniä tuhansia kirjoja. Niitä pääsee kuuntelemaan täysin ilmaiseksi, kun liittyy äänikirjapalvelun käyttäjäksi lähimmässä kirjastossa tai omassa koulussa. Henkilökunta hoitaa rekisteröinnin, mutta esimerkiksi lääkärintodistusta tai kirjallista todistusta lukivaikeuksista ei vaadita.

Konmarittamisen aikakaudella kaikki tuntuvat haluavan kotiinsa mahdollisimman vähän tavaraa. Kirjankin ostaminen voi arveluttaa, sillä kirjalle pitäisi suunnitella käytön aikainen säilytyskohta, sekä loppusijoituspaikka. Kirjahyllyt ovat kadonneet monista kodeista, koska kirjoja ei muutenkaan juuri hankinta, ja kirjojen kirjavat selkämykset saattavat häiritä esteetikon silmää. Äänikirja sopii joka kotiin ja elämänfilosofiaan, sillä se ei tuo elämään lisää materiaa.

Mistä äänikirjoja löytää?

Yksi hyvä puoli äänikirjoissa on se, että niitä saa käyttöönsä myös täysin ilmaiseksi. Kirjastoiden valikoimat äänikirjojen suhteen ovat laajentuneet huikeasti, mitä se vaikka 1990-luvulla oli. Pienen paikkakunnan kirjastosta saattoi löytyä tuolloin vain muutama äänikirja, nekin pääsääntöisesti lapsille suunnattuja. Boksin sisältä löytyi yhdestä kuuteen C-kasettia, joilla mies- tai naisääni luki tasaisen rauhallisesti Saariston lasten tai Jules Vernen henkilöhahmojen seikkailuista. Aikuisille oli tarjolla muutama Laila Hirvisaaren (silloisen Hietaniemen) romaani. CD-levyjen myötä valikoima on monipuolistunut, eikä äänikirjan saamista varten tarvitse edes matkustaa kirjastoon asti, vaan niitä voi ladata virtuaalisesti. Ylen verkkosivuilta löytyy muun laadukkaan sisällön ohella myös joitain vapaasti ladattavia äänikirjoja.

Lisäksi monella muuten maksullisella palvelulla on tarjolla myös ilmaisia kirjoja, esimerkiksi suomenkielisiä äänikirjoja tarjoavalla Elisa Kirjalla.

Valikoima on ääretön, jos hallitsee muitakin kieliä, tai on halukas harjoittelemaan niitä lisää. Tunnetuimpia palveluita, mistä voi ladata englanninkielisiä äänikirjoja, on Audible. Kuukausimaksu on noin kympin, ja tätä maksua vastaan voi ostaa yhden äänikirjan ilman rajoituksia. Lisäksi voit tietenkin ostaa niin paljon äänikirjoja kuin haluat – niiden hinnat vaihtelevat noin eurosta useisiin kymmeniin euroihin. Audibleenkin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. FreeClassic Audio Books ja Project Gutenberg tarjoavat laajan valikoiman ilmaisia englanninkielisiä ääneen luettuja kirjoja, ja voittoa tavoittelematon LibriVox kehitettiin jo internetin alkuaikoina. Idea perustuu siihen, että lukematon määrä vapaaehtoisia on lukenut ääneen public domain -kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat jo ehtineet vanhentua.