Ohje palkkatuen hyödyntämiseen

Jos olet työtön työnhakija tai olet palkkaamassa uutta henkilöä, palkkatuki voi korvata enintään 12kk ajaksi 50% uuden työntekijän palkasta. Kokosin tälle sivulle TE-palvelun tarjoaman tiedon palkkatuen hakemisesta ja hyödyntämisestä, jotta tuen hakeminen olisi helpompaa yrittäjille ja työntekijöille.

Palkkatuki mahdollistaa jopa 1400€ korvauksen

Mitä palkkatuki tarkoittaa?

Palkkatuki on TE-toimiston myöntämä korvaus työnantajalle. Sillä voi korvata osan työttömän työnhakijan palkkakuluista. Korvaus on enintään 50% riippuen työttömyysajan kestosta.

Palkkatuen määrä ja kesto

Palkkatuen enimmäismäärä on 1400€/kk ja se voi olla enintään 50% palkkakuluista.

Palkkatuen määrä yksinkertaisuudessaan:

 • Työttömyysjakso alle 1 vuoden: Tuki enintään 30%, 6 kuukautta
 • Työttömyysjakso yli 1 vuotta: Tuki enintään 40%, 12 kuukautta
 • Työttömyysjakso yli 2 vuotta: Tuki enintään 50%, 12 kuukautta

Tähän sääntöön on joitain poikkeuksia riippuen siitä, vedotaanko hakemuksessa johonkin näihin perusteista:

 • Työllistyminen oppisopimuksen kautta
 • Vamma tai sairaus
 • Yli 60 vuotiaan palkkaus
 • Työnantaja on yhdistys, säätiö, sosiaalinen yritys tai kunta
 • Työntekijä irtisanottiin palkkatukijakson aikana ”tuotannollisista tai taloudellisista syistä” ja hakee nyt uutta työnantajaa

Tuen määrän poikkeus on yleensä normaalia määrää suurempi. Voit katsoa lisätietoa poikkeustapauksista te-palveluiden sivuilta.

Näin palkkatuki-hakemus tehdään

Koska tuki maksetaan työnantajalle, työnantajan tehtävä on tehdä palkkatuki-hakemus. Hakemus on tehtävä ennen työsuhteen alkamista. Hakeminen on helppoa ja onnistuu muutamissa minuuteissa.

Sinun tarvitsee täyttää käytännössä vain nämä perustiedot:

 1. Yrityksesi tiedot
 2. Työnhakijan tiedot
 3. Suunniteltu työn alkamisajankohta, palkan määrä ja sivukulujen määrä
 4. Kuvaus työn luonteesta
 5. (Käytössä olevan työehtosopimuksen nimi, jos sellainen on)

Mitään erityisiä liitteitä ei tarvita hakemukseen, jos palkkaaja on yritys tai kotitalous.

Voit hakea tukea toimittamalla paperisen hakemuslomakkeen TE-toimistolle. Paras vaihtoehto on kuitenkin tehdä palkkatuki-hakemus Katso-tunnusten avulla sähköisesti täältä:

https://asiointi.mol.fi/tomas/aloitussivu.jsf?kieli=fi

Miltä kirjautuminen näyttää netissä

TÄRKEÄÄ:

 • Työsuhde saa alkaa vasta, kun TE-toimisto on myöntänyt palkkatuen (muuten hakemus hylätään)
 • Työsuhde saa olla provisiopalkkainen, mutta työstä pitää maksaa pohjapalkka
 • Tukea voi hakea myös osa-aikaiseen, toistaiseksi voimassa olevaan ja määräaikaiseen työsuhteeseen

Jos teet hakemuksen sähköisesti, voit seurata hakemuksen vaiheita samassa palvelussa hyväksyntään saakka. Vaikka palkkatuki-hakemus on mahdollista tehdä paperisena versiona, se ei ole järkevää, koska palkkatuen maksun hakeminen pitää tehdä 1-3 kk välein ja se on helpompaa ja nopeampaa sähköisesti.

Palkkatuki hyväksyttiin, miten korvaus maksetaan?

Kun palkkatuki on myönnetty työntekijän palkkaukseen ja työntekijä on aloittanut työn, voit hakea palkkatuen maksatusta jälkikäteen valitsemasi maksujakson välein (1, 2 tai 3kk välein). Korvaus haetaan joka kerta erikseen, mutta onneksi prosessi on nopeaa.

Helpoin tapa hakea korvauksen maksatus on kirjautua samaan te-palveluiden asiointipalveluun Katso-tunnusten avulla (pääkäyttäjänä):

https://asiointi.mol.fi/tomas/aloitussivu.jsf?kieli=fi

TE-toimisto on ilmoittanut pyrkivänsä käsittelemään maksatushakemukset 3 viikon sisällä, mutta he käsittelevät maksatushakemukset aina saapumisjärjestyksessä. Rahat siirtyvät yrityksen tilille 2 päivän viiveellä käsittelyn jälkeen.

TÄRKEÄÄ:

 • Liitä ensimmäiseen maksatushakemukseen kopio työsopimuksesta tai oppisopimuksesta
 • Muista hakea korvaus vähintään 2 kuukauden kuluessa maksujakson jälkeen, tai et saa korvausta siltä ajalta.

Vaikuttaako pätkätyöt ja kevytyrittäjyys palkkatukeen?Seinäjoen TE-toimiston ovi

Työttömäksi ihmiseksi ei voida luokitella ihmistä, joka on päätoiminen opiskelija tai yrittäjä. Sivutoiminen yrittäjä voidaan kuitenkin luokitella työttömäksi ja hän saada siitä huolimatta saada työttömyysetua, kunhan on valmis vastaanottamaan TE-palveluiden kautta työn itselleen.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö toimii kuin yksityisyrittäjä, mutta hänellä ei ole omaa yritystä. Voit siis tehdä palkkaa maksettavaa työtä ja sinulla on asiakas tai asiakkaita, mutta työsi laskutus tapahtuu jonkin kevytyrittäjyyttä mahdollistavan tahon kautta.

Lue lisää kevytyrittäjyyden aloittamisesta tästä

Kevytyrittäjä voit saada normaalia työttömyystukea ensimmäisen 4 kuukauden aikana ilman kysymyksiä. 4 kuukauden jälkeen tehdään arviointi, jossa määritellään, onko henkilö edelleen sivutoiminen yrittäjä vai viekö yritystoiminta niin paljon aikaa, että päivätyön hakeminen on vaikeutunut.

Työttömänä työnhakijana voit ansaita 300€ bruttona ilman, että tulot vaikuttavat työttömyysetuuteen. Sen ylittävältä osalta vähennetään käytännössä jokaista 1 tienattua euroa kohden noin 0,50€ työttömyysetuudestasi.

Mikäli työtön työntekijä siis on tehnyt pätkätöitä tai kevytyrittäjyyttä menettämättä työttömyyden luokitteluaan, hänen palkkaaminen on edelleen oikeutettu TE-toimiston palkkatukeen.

Olen työtön työnhakija, voinko kertoa palkkatuesta työhaastattelussa?

Palkkatuki on toistaiseksi vähän tunnettu etu. Jos olet oikeutettu palkkatuen piiriin ja haluat työllistyä, sinun kannattaa kertoa palkkatuen eduista mahdolliselle työnantajallesi.

Tuen hakeminen on nopeaa netissä ja työnantaja saa päätöksen saadaan ennen työn aloittamista ja sopimuksen luomista, joten työnantajalla ei ole riskiä palkkatuen hakemisessa. Mikäli tämä artikkeli vaikutti hyödylliseltä, voit myös jakaa tämän mahdolliselle työnantajalle, jotta hän oppii myös palkkatuen edut ja osaa hakea sitä.

Mikäli sinulla on vielä tarkempia kysymyksiä liittyen palkkatukeen, voit jättää kommentin alle tai soittaa YritysSuomen puhelinpalveluun 029 502 0500, josta saat apua palkkatukeen ja starttirahaan liittyvissä asioissa.

0

Vastaa