Paras ilmainen laskutusohjelma

Yrittäjällä on paljon kuluja yrityksen pyörittämiseen liittyen. Täytyy maksaa vuokraa, kirjanpitoa, markkinointikuluja, YEL-vakuutuksia ja paljon muuta. Siinä tilanteessa toivoo, että voi löytää edes ilmaisen laskutusohjelman, jonka kautta pystyy laskuttamaan asiakkaita. Kerron tällä sivulla eri vaihtoehdot tehdä laskuja ja eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet.

Joukossa saattaa olla myös palveluita, jotka ovat kuukausimaksullisia, mutta kerron niistä hyvin selkeästi. Sanon tämän sen takia, koska olen huomannut että osa näistä maksullisista palveluista on vain niin hyviä, että niistä kannattaa muutama euro maksaa kuukaudessa. Nyt ilman pidempiä alkupuheita mennään itse asiaan. Jos olet todella kärsimätön, etkä millään jaksa lukea tätä, niin sivun lopusta löydät taulukon minun mielestäni parhaista laskutusohjelmista.

1. Excel-laskupohjan käyttäminen

Tämä on koko listan karvalakkimalli. Se ei maksa mitään, mutta ominaisuudet ovat yhtä heikot. Jos lähetät laskuja 1-3 kpl kuukaudessa, niin silloin tämä voi olla varteenotettava vaihtoehto. Itse asiassa kolmen laskun lähettämiseen käyttäisin jo oikeaa laskutusohjelmaa.

Plussat: 100 % ilmainen, nopea ja helppo käyttää, jos olet käyttänyt Exceliä aikaisemmin ja kolmas hyvä puoli on.. no siinä ne hyvät puolet taisivatkin olla.

Miinukset: Ei minkäänlaista seurantaa tai kuukausiyhteenvetoa. Sinun täytyy muistaa tallentaa jokainen lasku uudeksi tiedostoksi ja nimetä ne jollain fiksulla tavalla. Sinun täytyy myös luoda viitenumerot itse ja varmistaa, että laskupohjan laskukaava laskee arvonlisäveron oikein. Eli loppujen lopuksi aika hankala ja kankea käyttää.

Tätä vaihtoehtoa voi käyttää silloin, kun laskujen lähettäminen on todella harvinainen toimenpide yritystoiminnassa. Muista aina tallentaa lasku pdf-muotoon, että vastaanottaja saa varmasti tiedoston auki (jos lähetät laskun sähköpostilla) ja ettei hän pääse muokkaamaan numeroita. Täältä pääset lataamaan ilmaisen laskupohjan, jos haluat alkaa käyttämään sitä.

2. Nettipohjainen ilmainen laskutusohjelma

Tämä on henkilökohtainen suosikkini, jos laskuihin liittyen ei ole mitään suuria erityisvaatimuksia. Jos laskutus vaatii edistyneempiä ominaisuuksia, joista kerron myöhemmin, niin kannattaa miettiä myös kk-maksullisen laskutusohjelman hankintaa.

Ideana näissä on se, että teet tilin laskutusohjelmaan täysin ilmaiseksi ja voit käyttää ohjelmaa myös ilman mitään kuluja. Ainoa asia, mistä joudut maksamaan on laskujen luonti ja lähetys. Voit lähettää laskuja verkkolaskuina, sähköpostilla tai kirjeenä. Yleensä hinta on edullisempi sähköisesti laskutettaessa mikä on ihan loogista. Hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä sentistä reiluun euroon riippuen palvelusta ja laskun lähetystavasta. Tällä pienellä korvauksella saa usein todella paljon tärkeitä ominaisuuksia käyttöön ja sen takia suosittelen nettipohjaisen laskutusohjelman käyttöä.

Selainpohjaisen laskutusohjelman hyödyt

  • Pääset kirjautumaan palveluun maailman joka kolkasta
  • Saat käyttöösi kuukausittaisen raportoinnin ja yhteenvedon
  • Voit seurata ja kirjata laskujen maksupäivät
  • Palvelu laskee automaattisesti arvonlisäverot eri verokannoille (esim. 0 % EU-laskuihin)
  • Voit luoda laskuja helposti suomen kielellä tai vaikka englanniksi
  • Palvelu toimii myös asiakasrekisterinä
  • Kirjanpitäjän on helppo ladata sieltä yhteenvetoraportit ja kirjanpito nopeutuu
  • Ja varmasti monia muita hyötyjä. 🙂

Laskutusohjelmien hinnat vertailussa

Kuten aikaisemmin jo mainitsin, niin palvelut hinnoittelevat eri laskuvaihtoehdot eri tavoilla ja tässä alla on taulukko eri palveluiden hinnoista. Niissä saattaan olla marginaalisia heittoja, jos en ole ehtinyt päivittää kaikkien palveluiden hintoja, niin muista aina varmistaa hinnat palveluntarjoajan omilta sivuilta.

Isolta Arkhimedes

Ilmainen Starter-paketti sisältää 10 laskun lähettämisen vuodessa, jonka jälkeen seuraava paketti maksaa 9,90 €/kk. Eri laskutustapojen hinnat: sähköpostilasku 0 €, verkkolasku 0,39-0,59 € ja tulostuspalvelu 1,19 €.

Taimer

Taimerin Free -versiolla voit lähettää neljä laskua kuukaudessa. Seuraava versio maksaa 9 €/kk, jolla lähetät rajattomasti laskuja.

Verkkolaskut.fi

Verkkolaskut.fi on kuukausimaksuton laskutusohjelma ja siinä maksat vain tehdyistä laskuista. Uuden laskun luonti maksaa 0,50 €/kpl ja laskujen lähettämisen hinnat ovat seuraavat: sähköpostilasku 0 €, verkkolasku 0,30 € ja lähetys paperilaskuna kotimaahan 1,13 €/kpl.

Laskuhari

Tämä ei ole varsinainen laskutusohjelma, mutta se on enemmän netissä täytettävä laskupohja, josta voit tulostaa laskun pdf-tiedostona koneelle tai printata sen paperille. Tämä on täysin ilmainen palvelu, mutta siinä ei ole minkäänlaista laskujen seurantaa tai kuukausiraprtointia.

Eebu laskupohja

Tämä on myös netissä täytettävä laskupohja, eikä niinkään varsinainen laskutuspalvelu tai -ohjelma. Eebu on 100 % ilmainen, mutta jos haluat lähettää verkkolaskuja, niin silloin sinun täytyy päivittää palvelu 70 €/vuosi maksavaan versioon.

Zervant

Zervantin ilmaisella versiolla voit lähettää rajattomasti sähköpostilaskuja, mutta palvelu on rajattu vain 10 asiakkaaseen. Seuraava paketti on 7 €/kk maksava Startti-versio, jolla voi lähettää vain 3 verkkolaskua kuukaudessa.

Nettilasku.fi

Ilmaisella versiolla lähetät 12 laskua vuodessa hintaan 0 €. Käytettävissä sähköpostilasku ja itsetulostettavat laskut. 240 laskua vuodessa on mahdollista lähettää 9 €/kk maksavan paketin avulla.