Paras ilmainen laskupohja (Excel, Word ja PDF)

Laksupohjan käyttö on todella hyvä ja helppo tapa lähettää laskuja, kun niitä tulee vain muutama kuukaudessa. Silloin sinun ei tarvitse maksaa laskutusohjelmasta, vaan käyttö ja laskujen lähettäminen on täysin ilmaista. Jos sinulla on lähetettäviä laskuja kuukaudessa yli viisi, niin silloin kannattaa miettiä jo laskutusohjelman käyttöä. Katso täältä, mitä hyötyä laskutusohjelma voi sinulle tuoda.

Valmis laskupohja ilmaiseksi

Tätä ladattavaa laskutuspohjaa voit käyttää sekä yrittäjänä että yksityisenä henkilönä. Jos käytät laskumallia yksityisenä, niin tarkemmat ohjeet löytyvät myöhemmin tältä sivulta. Katso tästä alta kaikki ladattavat laskutuspohjat ja valitse niistä itsellesi sopivin.

Laskupohja Excel

Tätä laskupohjaa voit käyttää omalla tietokoneellasi sekä Microsoft Excel -ohjelmalla sekä muilla taulukkolaskentaohjelmilla (OpenOffice, Numbers jne.). Taulukkoon suunniteltu laskumalli tukee suosituimpien ohjelmien käyttämiä tiedostomuotoja (xls, xlsx, ods). Lataa tästä alta itsellesi ilmainen Excel laskupohja.

 

Laskupohja Word

Jos tykkäät käyttää Word-ohjelmaa tai OpenOffice:n tekstinkäsittelyohjelmaa, niin olen tehnyt sinulle valmiin mallipohjan myös sitä varten. Tämäkin on täysin ilmainen, niin kuin varmaan jo arvasitkin. Joskus tekstin asettelu voi muuttua, kun Word-tiedosto (doc, docx) avataan eri ohjelmilla tai käyttöjärjestelmällä, niin suosittelen mieluummin käyttämään PDF-laskupohjaa, jonka löydät vähän alempaa tältä sivulta. Jos haluat käyttää Word-laskutuspohjaa, niin voit ladata sen koneellesi tästä.

 

Laskupohja PDF

PDF on todella hyvä tiedostoformaatti, koska se on stantardoitu, eli yksi sen hyvä puoli on se, että se aukeaa jokaisella koneella ja laitteella samannäköisenä, eikä rivit pompi ihan miten sattuu. Olen suunnitellut helppokäyttöisen mallilaskupohjan, johon voit täyttää omat asiakkaasi tiedot ja tallentaa sen uudeksi pdf-tiedostoksi. Todella helppo tapa tehdä ja lähettää laskuja! Lataa ilmainen pdf-laskupohja tästä.

 

Mitä hyötyä ilmainen laskutuspohja tuo sinulle?

Jos olet pienyrittäjä ja et halua maksaa kuukausimaksua tai lähetettyihin laskuihin perustuvaa provisiota laskutusohjelman toimittajalle, niin silloin laskutuspohja on erinomainen valinta. Sen käyttö on helppoa, kohtuullisen nopeaa ja tietenkin ilmiasta. Netistä löytyy paljon eri laskutuspohjia, mutta olen suunnitellut tälle sivulle sellaisen mallipohjan, jossa ei ole turhia ylimääräisiä kenttiä, koska ne yleensä vain hidastavat laskujen tekemistä.

Hyvä laskupohja tekee laskutuksesta helpompaa

Milloin kannattaa vaihtaa maksulliseen laskutusohjelmaan?

Oman yrittäjäurani alussa hoidin kaikki laskut valmiin laskutuspohjan avulla, koska halusin säästää rahaa. Jossain vaiheessa, kun kyllästyin täyttämään näitä omia pohjia ja halusin saada selkeän raportin lähetetyistä myyntilaskuista, niin siirryin käyttämään edullista laskutusohjelmaa. Sen käyttäminen oli ilmaista, mutta jokaisen laskun lähettäminen maksoi minulle noin 0,70 – 1,20 € riippuen lähetystavasta. Jos laskut ovat yli 50 euron suuruisia, niin silloin tämä kustannus on niin marginaalinen, että se kannattaa maksaa helppouden takia.

Laskutuspohjan heikkoudet

 • Asiakkaan tiedot joudututaan syöttämään joka kerran erikseen
 • Viitenumero täytyy lisätä käsin
 • Ei automaattista seurantaa maksetuista laskuista
 • Ei automaattista huomautusta ja perintää
 • Ei koosteraportteja kirjanpitäjälle

Listasin nämä heikkoudet, koska joissain tilanteissa ja varsinkin liiketoiminnan kasvaessa yrittäjä saattaa alkaa kaipaamaan kyseisiä ominaisuuksia. Siinä vaiheessa kannattaa siirtyä käyttämään laskutukseen suunniteltua ohjelmaa, koska sellaisen käyttö maksaa vain 10-20 euroa kuukaudessa. Vastaavasti, jos laskuja tarvitsee tehdä vain vähän tai täysin satunnaisesti, niin silloin laskutuspohjan käyttö on todella fiksua!

Laskupohja yksityinen henkilö

Yksityishenkilö voi käyttää täysin samaa laskupohjaa kuin toiminimiyrittäjä tai suuremmankin liiketoiminnan omistava yrittäjä. Tärkein ero on se, että yksityinen henkilö ei laskuta arvonlisäveroa milloinkaan, eli kaikki laskut tehdään aina alv. 0%.

Lisätietoa arvonlisäverosta verottajan sivuilta

Alv. 0 % laskuja käytetään myös yritysten välisessä myynnissä silloin kuin kyseessä on käytetty tavara tai myytävä kohde on liiketoiminta. Tarkemmat ohjeet löytyvät luonnollisesti verottajan sivuilta.

Yksityishenkilönä voit käyttää siis samaa laskupohjaa, mutta muista vain laittaa arvonlisäverosarakkeeseen 0 %.

Onko tämä varmasti virallinen laskupohja?

Virallista laskupohjaa ei varsinaisesti ole olemassa. Jotta lasku olisi virallinen, niin sen täytyy kuitenkin täyttää seuraavat kriteerit. Eli pakolliset laskumerkintävaatimukset tulevat suoraan lainsäädännöstä ja arvonlisäverolain 209 b § mukaan pakollisia tietoja ovat:

 • Laskun antamispäivä (laskun päiväys)
 • Juokseva tunniste (laskun numero)
 • Myyjän arvonlisäverotunniste (Y-tunnus, jos kyseessä yritys)
 • Ostajan arvonlisäverotunniste käännetyn verovelvollisuuden tilanteissa ja yhteisökaupassa (asiakkaan Y-tunnus
 • Myyjän nimi ja osoite
 • Ostajan nimi ja osoite
 • Tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen laajuus ja luonne
 • Veron peruste verokannoittain ja yksikköhinta ilman veroa ja hyvitykset ja alennukset (yksikköhinta on veroton hinta)
 • Verokanta (veroprosentti, esim. 24 %)
 • Suoritettavan veron määrä (veron suuruus euroina)
 • Muutoslaskussa viittaus aikaisempaan laskuun

Kevennetyt laskumerkinnät

Tätä voidaan soveltaa silloin kuin laskujen määrä on vähäinen ja tilanteissa, joissa kaikkien vaatimusten mukaisten asioiden selvittäminen on hankalaa. Seuraavat tiedot on oltava laskuissa, jos niihin sovelletaan kevennettyjä laskumerkintöjä

 • Laskun antamispäivä
 • Myyjän nimi ja arvonlisäverotunniste (Y-tunnus)
 • Myytyjen tavaroiden määrä ja luonne sekä palvelujen luonne
 • Suoritettavan veron määrä verokannoittain tai veron peruste verokannoittain

Kevennetyn sisältövaatimuksen laskuissa on siten mahdollista ilmoittaa hinnat arvonlisäverollisina, jos suoritettavan veron määrä on merkitty. Veron perustetta ei siis tarvitse ilmoittaa.

Muita tulossa olevia laskupohjia, joita en ole vielä ehtinyt lisäämään sivuille:

 1. Laskupohja englanniksi
 2. Matkalaskupohja, eli kilometrikorvaus lomake

Nämä lomakkeet ja mallipohjat tullaan lisäämään sivuille mahdollisimman nopeasti.

Lue mielenkiintoisia blogikirjoituksia

Palkkatuki mahdollistaa jopa 1400€ korvauksen

Ohje palkkatuen hyödyntämiseen

Jos olet työtön työnhakija tai olet palkkaamassa uutta henkilöä, palkkatuki voi korvata enintään 12kk ajaksi 50% uuden työntekijän palkasta. Kokosin tälle sivulle TE-palvelun tarjoaman tiedon palkkatuen hakemisesta ja hyödyntämisestä, jotta tuen hakeminen olisi helpompaa yrittäjille ja työntekijöille. Mitä palkkatuki tarkoittaa? Palkkatuki on TE-toimiston myöntämä korvaus työnantajalle. Sillä voi korvata osan työttömän työnhakijan palkkakuluista. Korvaus on…

Miten minusta tulee huippumyyjä

Miten minusta tulee huippumyyjä

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan ammatiltaan 472 000 palvelu- ja myyntityöntekijää. Näiden lisäksi listalla oli myös 157 000 kauppiaaksi tai vastaavaksi luokiteltua myyjää. Kuitenkin vain harva myyjä pääsee huipputuloksiin työssään. Työpaikassasi voi olla yksi tai kaksi myyjää, jotka tekevät tasaisesti jopa 5 kertaa enemmän tulosta kuin useimmat. Olen toiminut yrittäjänä 2010 vuodesta lähtien, tehnyt myyntiä puhelimella…

Kuitteja pinossa kahvilassa

Kuittien säilytys – parhaat käytännöt

Kuitit – Jokaisen yrittäjän ilon ja surun aihe. Usein kun tulee aika lähettää kirjanpitäjälle kuitteja sitä huomaa että jokin kuitti on aina hukassa. Ja jostain syystä juuri ne suurimmat kuitit ovat mitä luultavimmin menneet parhaiden työhousujen takataskussa pesukoneeseen puhdistumaan ja palanneet lupaavana paperimöykkynä. Siis sellaisena mitä verottaja ei hyväksy. Kallista tuo vaatteiden peseminen. Päivittäisillä, pienillä…

Mikä on suosituin Bitcoin-lompakko Suomessa

Mikä on paras Bitcoin-lompakko?

Kryptovaluutat ja Bitcoin ovat mahdollistaneet lähivuosina uusia sijoitusmahdollisuuksia, jotka ovat kaikille mahdollisia. Tässä artikkelissa ei anneta sijoitusvinkkejä, mutta sen sijaa keskitytään vertailemaan, mikä on paras Bitcoin-lompakko vuonna 2019 ja siitä eteenpäin. Esittelen tässä omat suosikkini ja itse arvostan näissä lompakoissa turvallisuutta, käytön helppoutta ja tietenkin suomalaisten maksutapojen yhdistämistä niihin, jos vaikka joku päivä innostuisit sijoittamaan…

Maisemakuva Bankokissa kerrostalon katolta

Miten päästä töihin ulkomaille

Mitä jos tekisit töitä Suomen palkkatasolla, mutta elinkustannuksesi olisivat puolet nykyisestä. Hyvään elintasoon pääseminen ei välttämättä vaadi suuria tuloja eikä raastavaa kulukuuria, jos pystyt tekemään töitä ulkomailla. Ostin menolipun ja muutin Thaimaahan pysyvästi 28-vuotiaana. Tässä artikkelissa kerron, miten suunnitelet oman muuton ja pääset töihin ulkomaille pysyvästi tai tilapäisesti (esimerkiksi kesätöihin, työharjoitteluun tai välivuotta varten). Miksi muuttaa pois…

Tietokoneen näyttö täynnä muistilappuja

Kevytyrittäjyys vai toiminimi?

Omaa yritystä perustettaessa on hyvä miettiä, onko yritystoiminta kannattavampaa toiminimellä vai laskutuspalvelun kautta. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, ja usein valinta kevytyrittäjyyden ja toiminimen välillä riippuu täysin yrittäjästä itsestään. Tässä artikkelissa paneudumme kevytyrittäjyyden sekä toiminimellä toimimisen hyötyihin ja haittoihin. Kevytyrittäjyys, mitä se on? Kevytyrittäjä on laskutusyrittäjä, lyhyesti sanottuna. Kevytyrittäjällä ei itsellään välttämättä ole Y-tunnusta tai…

12 tapaa ansaita enemmän

Miten tienata rahaa – 12 tapaa ansaita enemmän vuonna 2019

Ennenkuin aloitat kahlaamaan näitä ansaintamalleja läpi, niin muista että eri tapoja tienata on varmasti tuhansia. Se ei ole kiinni siitä, että löytää sen loistavan “bisnesidean“. Onnistuminen on enemmänkin kiinni siitä, että löytää itselleen mieluisan vaihtoehdon, koska jossain vaiheessa hommat eivät mene niin kuin Strömsössä, niin vaikeinakin aikoina pitäisi jaksaa painaa eteenpäin. Kun olet valinnut tavan,…

Edullinen iZettle kortinlukija

Mikä on paras maksupääte yritykselle?

Oletko etsimässä parasta vaihtoehtoa maksupäätteeksi yrityksellesi? Tältä sivulta löydät kattavan vertailun markkinoilla olevista maksupäätteistä. Yrityksen perustamisen jälkeen on hyvä miettiä, kuinka yritys ottaa maksuja vastaan. Käteisen rahan vieminen pankkiin muuttuu koko ajan kalliimmaksi ja onneksi myös asiakkaat käyttävät enemmän korttimaksua, joten yrittäjän on hyvä miettiä korttimaksun hyväksymistä yhtenä maksutapana, koska se on jo ollut arkipäivää…

Opi piirtämään oma logo

Kuinka paljon logon suunnittelusta kannattaa maksaa?

Jokainen yritys ja nykyisin myös jokainen nettisivu tarvitsee oman logon, mutta mikä on järkevä hinta uuden logon suunnittelusta? Tai voiko sen jopa suunnitella itse? Näihin kysymyksiin saat vastauksia tästä blogikirjoituksesta. Kenen mielipidettä kannattaa uskoa? Tosi monessa tilanteessa perinteinen sanonta “kysy ammattilaiselta” toimii hyvin, mutta kuka on logoihin liittyen paras ammattilainen? Ensimmäisenä tulee mieleen, että kysyn…

Katso laskutuspalvelujen vertailu ja valitse itsellesi paras vaihtoehto

Mikä on paras laskutuspalvelu?

Koska toimin itse yrittäjänä, niin laskutuspalvelut ovat tulleet minulle erittäin tutuksi viime aikoina ja olen tutkinut niiden eroja sekä “työnantajan” että “työntekijän” kannalta. Ajattelin, että tästä taustatyöstä voisi olla sinullekin apua ja tässä artikkelissa olen vertaillut Suomessa toimivia laskutuspalveluita. Jos haluat tietää mikä on halvin laskutuspalvelu, niin voit järjestää nämä yritykset provision mukaan halvimmasta kalleimpaan,…